Mötesplatsen för dig inom energibranschen, mar, 20 2019
Senaste Nytt

Tyresöbornas matavfall ska bli biogas

Foto: Besqab
Foto: Besqab
Publicerad av
Johan Vahlstrom - 14 sep 2011

Våren 2012 kommer Tyresö kommun att börja samla in matavfall från hushållen. Tyresöborna ska kunna sortera sitt matavfall i ett separat kärl, och avfallet omvandlas sedan till biogas som används till fordonsbränsle.

Det finns ett nationellt miljömål att 35 procent av matavfallet ska återvinnas biologiskt, och nu är det Tyresös tur att bidra till att målet uppfylls.

Svensken slänger cirka 100 kilo matavfall per person och år. Matavfallet kan nu istället användas för produktion av biogas som används som fordonsbränsle. De restprodukter som återstår används som gödsel på åker- eller skogsmark.

– Det här blir ett stort kliv framåt för miljöarbetet i kommunen, säger Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Insamlingen införs etappvis med start våren 2012. Alla hushåll i den första etappen kommer att bli informerade via brev under kommande höst och vinter.

Hushållen väljer själva om de vill sortera sitt matavfall.

- Hushållen får ett brunt avfallskärl som ställs bredvid det vanliga kärlet för hushållsavfall, säger Ulrika Johansson, projektledare. Självklart kommer bilarna som hämtar avfallet gå på biogas. De som väljer att sortera sitt matavfall gör inte bara en insats för miljön, de kommer också få en billigare avfallstaxa.

Annons

Annons

Annons