Mötesplatsen för dig inom energibranschen, mar, 20 2019
Senaste Nytt

Uppsalahem bygger Nordens största solcellsfasad

Foto: Morguefile
Foto: Morguefile
Publicerad av
Tommy Ekholm - 25 aug 2011

Nu sätts spaden i marken för Uppsalahems nya storsatsning Frodeparken, vars fasad består av 1200 integrerade solceller. Panelen blir Nordens största solcellsfasad på ett bostadshus.

Uppsalahems nya flerfamiljshus med 70 lägenheter byggs i anslutning till Resecentrum i Uppsala. En ny förskola med fyra avdelningar får rymliga lokaler i entréplanet. Huskroppen ligger i ett mycket bra läge vädersträcksmässigt och den svängda formen på byggnaden är utformad för att nyttja solceller optimalt.

Redan idag är Uppsala en ledande ort för forskning och utveckling av solceller i Europa och i Frodeparken samsas ny energiteknik med modern och spännande arkitektur.  

– Jag är stolt över att Uppsalahem går i täten när det gäller satsning på förnybara energikällor och solenergi, säger Uppsalahems byggchef Lars Gunnar Sjöö. Det här projektet kommer att uppmärksammas internationellt och jag hoppas att Uppsalahem inspirerar fler att våga satsa på ny energiteknik.

Frodeparken kännetecknas av sin smäckra och eleganta bågform och har utformats av White arkitekter.

– Frodeparken är ett stort steg inom hållbart byggande. Vi har varit involverade i omvandlingen av Resecentrum sedan 2002 och Frodeparken blir pricken över i:et, säger Monica von Schmalensee, vd på White

Byggare blir Skanska i ett partneringprojekt med Uppsalahem.

– Om vi ska klara de utmaningar som jorden står inför måste vi gå från ord till handling. En mer ansvarsfull resursanvändning – till exempel i form av solcellspaneler som ger egenproduktion av energi, är ett steg i rätt riktning, säger Marcus Andersson, distriktschef på Skanska.

Annons

Annons

Annons