Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jan, 21 2018
Senaste Nytt

Tyskland ska avveckla kärnkraften till 2022

Vattenfalls tyska kärnkraftverk Brunsbuttel. Foto: Vattenfall
Vattenfalls tyska kärnkraftverk Brunsbuttel. Foto: Vattenfall
Publicerad av
Tommy Ekholm - 30 maj 2011

Den tyska regeringskoalitionen har enats om när landets kärnkraft ska vara avvecklad. Till år 2022 ska alla tyska kärnkraftverk vara stängda. Det sade den tyska miljöministern natten till måndag, rapporterar TT. Det tyska näringslivet varnar för att avvecklingen kan leda till energibrist för industrin.

Förra året beslutade den tyska regeringen om en förlängning av livslängden för landets 17 reaktorer. Men efter olyckan i Japan i mars så backar nu Angela Merkels regering och slår fast en tidtabell för avveckling av landets kärnkraft.

Den tyska miljöministern Norbert Röttgen sade att de tyska kärnkraftverk som stoppades efter den japanska olyckan inte kommer att återstartas.

Företrädare för det tyska näringslivet har varnat för att en tidigareläggning av avvecklingen kan komma att leda till energibrist, vilken kan hota Tysklands industri.

Sveriges miljöminister Andreas Carlgren är tveksam till det tyska beslutet och anser att det inte är idealiskt.

– Den avgörande frågan nu för Tyskland är att man högst troligt kommer att öka importen av kärnkraftsel från Frankrike och att man riskerar att inte lika snabbt klarar att avveckla det fossila beroendet – framför allt av kolkraften, säger Andreas Carlgren, till Expressen.

Annons