Mötesplatsen för dig inom energibranschen, mar, 20 2019
Senaste Nytt

Gävle köper teknik från Greenlane Biogas

Publicerad av
Tommy Ekholm - 23 maj 2011

Gävle satsar på egen biogasproduktion och använder teknik från Greenlane Biogas AB för att uppgradera biogasen till fordonsgas, som ska användas som drivmedel till fordon i kommunen och näringslivet.

SBI Ekogas AB, ett samägt bolag mellan Swedish Biogas International och Gävle Energi i partnerskap med BiogasMitt, satsar på egen biogasproduktion i Gävle. För att uppgradera biogasen till fordonsgas valde SBI Ekogas en enhet från Greenlane Biogas.

Den nya uppgraderingsenheten i Gävle är förlagd till avloppsreningsverket vid Duvbacken och planeras vara i produktion under hösten 2011. I avloppsreningsverket avskiljes organiskt material (slam) som rötas, varvid rågas bildas som sedan uppgraderas till fordonsgas.

– Flera svenska kommuner satsar nu på produktion av grön fordonsgas. Det är inte så konstigt då incitamenten är flera. Biogas är en förnybar energikälla som framställs av organiskt avfall som samhället hela tiden skapar mer av, säger Morgan Jansson-Ternow, vd på Greenlane Biogas AB. 

Enheten som levereras till Gävle är speciellt utformad för mindre kommuner och jordbruk. Anläggningen kan uppgradera upp till 300 kubikmeter biogas per timme.

Annons

Annons

Annons