Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 16 2019
Senaste Nytt

Bättre miljökunskaper efterfrågas i bilhandeln

Publicerad av
Redaktionen - 19 mar 2008

– Det räcker inte längre för bilhandeln att kunna svara på frågor om pris och prestanda. I klimatdebattens kölvatten vill många bilköpare också ha möjlighet att jämföra klimatprestanda hos olika modeller och motoralternativ, säger Mattias Hennius, informationschef på E.on gas i ett pressmeddelande från företaget.

På frågan ”Känner du att du har tillräcklig kunskap om olika typer av miljöbilar och miljöbränslen för att kunna besvara kundernas frågor om olika bränslens klimatpåverkan?” svarade 50 procent av de hundra tillfrågade bilhandlarna nej. 78 procent såg ett behov av mer information för att förbättra kunskaperna om miljöbilar.

Trots att biogas är det från klimatsynpunkt klart bästa bränslet på marknaden var det bara 41 procent av bilhandlarna som rekommenderade en gasbil till den kund som vill minimera sin klimatpåverkan. Andelen som rekommenderade antingen etanol eller diesel uppgick till 69 procent, trots att dessa bränslens utsläpp av koldioxid är minst fem gånger större än biogasens.

– Det är viktigt att de stora skillnaderna i miljöprestanda mellan olika bränslealternativ blir kända. Miljöbilsbonusen går till privatpersoner som köper en ny bil vars utsläpp av koldioxid är högst 120 gram per kilometer, oavsett bränsle. Koldioxidutsläppen från en biogasbil är bara en tiondel av detta gränsvärde, säger Mattias Hennius.

Annons

Annons

Annons