Mötesplatsen för dig inom energibranschen, mar, 23 2019
Senaste Nytt

Finskt kärnkraftsprojekt ”mycket viktigt” för Rosatom

Bild: Fennovoima
Bild: Fennovoima
Publicerad av
Simon Matthis - 23 dec 2016

Ryska Rosatom som bygger det nya kärnkraftverket Hanhikivi 1  i Pyhäjoki i norra Finland meddelar att de uppfyller det stränga finska regelverket för kärnkraft. Det är ett regelverk baserat på de uppgraderade så kallade Post-Fukushima-kraven som bland annat föreskriver att kärnkraftverk ska kunna stå emot jordbävningar. För Rosatom har Hanhikivi 1 särskild betydelse som referensanläggning då det är det första kärnkraftverket med tredje generationens VVER 1200-reaktorer som byggs i ett västland. Hanhikivi 1 kan bli en språngbräda för Rosatom att bygga liknande kärnkraftverk i andra västländer.

Kirill Komarov, vd för Rosatom, säger i ett pressmeddelande:  

– Den erfarenhet vi får i Finland är mycket viktigt för oss, även om den blir dyrköpt. Även om Rosatom är en erkänd ledare inom kärnkraftsindustrin kan vi alltid lära oss nya saker och utvecklas.

Kärnkraftverket finansieras genom lån och den största långivaren är den ryska statliga välfärdsfonden, som står för 2,4 miljarder euro av projektkostnaden. Det är kontroversiellt och sticker många i ögonen att denna fond används till att bekosta ett kärnkraftbygge i ett litet rikt västeuropeiskt land.

Annons

Annons

Annons