Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 18 2019
Senaste Nytt

Domstolsframgång för Vattenfall

Foto: Vattenfall
Foto: Vattenfall
Publicerad av
Henrik Ståhl - 06 dec 2016

Vattenfall har rätt till "rimlig" ersättning från den tyska staten för beslutet att avveckla tysk kärnkraft i förtid.

Men Tysklands högsta författningsdomstol anger inget belopp i sin dom.

Författningsdomstolen i Karlsruhe slår fast att Vattenfall, RWE och Eon har rätt att kräva den tyska staten på ersättning för beslutet att snabba på kärnkraftsavvecklingen i landet. Beslutet om att ändra den tyska kärnkraftspolitiken kom efter kärnkraftolyckan i Fukushima i Japan 2011.

Inga miljardbelopp

Men domen säger ingenting om hur stor ersättningen ska vara.

Dock tror varken talespersoner för RWE eller tyska regeringen att det kommer att handla om de 19 miljarder euro som nämnts inför domslutet.

-Miljarderna som bolagen har krävt är inte längre aktuella, säger miljöminister Barbara Hendricks, enligt Reuters.

Hendricks anser att lagstiftningen från 2011 i stort sett ändå fått stöd i domen, och hon tillägger att tidtabellen för avvecklingen står fast. Enligt den ska all kärnkraft i Tyskland vara avvecklad 2022.

Kurslyft

Domstolen anser att den tyska regeringens kovändning i energipolitiken har inkräktat på kärnkraftoperatörernas rättigheter. Bolagen själva anser att beslutet att snabba på avvecklingen inneburit att de tappat 1 800 terawattimmar i framtida produktion, vilket motsvarar hela Tysklands energiförsörjning under tre års tid.

Direkt när domen blev känd steg kurserna för energiaktier rejält på Frankfurtbörsen för att sedan backa tillbaka något. Vid 15-tiden hade Eons aktier gått upp med 3,3 procent och RWE med 1,8 procent. Det statskontrollerade kraftbolaget ENBW hade lyft med 5,4 procent.

Fler tvister

Vattenfall driver också andra rättsfall mot den tyska staten.

I en skiljedomstol i Washington DC i USA driver Vattenfall ersättningskrav på nästan 50 miljarder kronor. Det ska täcka merkostnaderna för det tyska beslutet att avskaffa kärnkraften.

Vattenfall har även invänt mot ett lagförslag som innebär att bolaget ska betala cirka 17 miljarder kronor till en tysk fond för kärnavfallshantering. Vattenfall kräver ett tilläggsavtal, som ska skydda koncernen mot att framtida tyska regeringar höjer avfallsnotan.

(TT)

Annons

Annons

Annons