Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 18 2019
Senaste Nytt

Minestos teknologi för tidvattenenergi prisad

Bild: Minesto
Bild: Minesto
Publicerad av
Tommy Ekholm - 23 nov 2016

I global konkurrens med de mest framstående aktörerna i branschen vann det svenska miljöteknikbolaget Minesto, teknikutvecklare inom tidvattenenergi, priset Most Promising Turbine Concept vid den internationella branschkonferensen International Tidal Energy Summit i London.

International Tidal Energy Summit är den största branschkonferensen inom tidvattenenergi och anordnas 22–23 november i London. Som en del av konferensen uppmärksammas branschens främsta innovationer för kostnadseffektiv förnybar elproduktion. När prisutdelningen gick av stapeln på tisdagskvällen vann Minesto kategorin Most Promising Turbine Concept i global konkurrens med de mest framstående aktörerna i branschen.

I ett första steg hade Minesto tillsammans med tre övriga finalister valts ut av en expertjury. Sedan var det sedan konferensdeltagarna själva som röstade fram Minesto och Deep Green, Minestos teknologi för att producera el ur långsamma tidvattenströmmar, till den prestigefyllda utmärkelsen.

– Vi är mycket glada och stolta över att ta emot priset som branschens mest lovande teknologi. Inte minst för att det är en internationell publik, bestående av branschens egna aktörer, som med detta visar att de ser både bärkraften och potentialen i vår teknologi, säger Martin Edlund, vd för Minesto.

Som den innovation den är har Deep Green sedan tidigare uppmärksammats och prisats. Minesto har bland annat erhållit Tidal Today Industry Pioneer Award samt Ocean Exchanges The Orcelle Award och 2010 utsåg Time Magazine Deep Green som en av världens 50 främsta uppfinningar .

– För fem år sedan handlade det om en banbrytande uppfinning som precis skulle börja testas i havet. Idag handlar det om en verifierad teknologi som i skarpaste möjliga konkurrens får ett prestigefyllt erkännande från vår globala bransch. Det känns fantastiskt roligt och det är ett kvitto på allt hårt arbete som lagts ned – och hur långt vi har kommit, säger Martin Edlund.

Annons

Annons

Annons