Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jan, 22 2019
Senaste Nytt

Fazer värms med biogas från matavfall

Fazers besökscentrum Naturum öppnades för allmänheten i oktober 2016 i Vaarala, Vanda norr om Helsingfors. Foto: Gasum
Fazers besökscentrum Naturum öppnades för allmänheten i oktober 2016 i Vaarala, Vanda norr om Helsingfors. Foto: Gasum
Publicerad av
Markku Björkman - 02 nov 2016

Finska godistillverkaren Fazers besökscentrum Naturum i Vaarala, Vanda, värms med 100 procent biogas gjort av matavfall. Värmesystemet för Naturum är baserat på att 300 ton avfall per år förvandlas till biogas.

Fazers besökscentrum Naturum öppnades för allmänheten i oktober 2016 i Vaarala, Vanda norr om Helsingfors.

Idag uppvärms Vaarala Naturum på ett miljövänligt sätt. Företaget använder biogas som produceras genom återvinning av avfall från Fazers egna produktionsprocesser.

Användningen av förnybar biogas för uppvärmning minskar Fazers årliga utsläpp med ett belopp som motsvarar utsläpp från en bil som kör oavbrutet mer än 600 000 kilometer.

– Fazer är ett av de mest ansvarsfulla företag i Finland, och biogas är ett sätt för att visa detta ansvar i praktiken. Detta visar också hur brett utbudet av användningsområden för biogas är, säger Jani Arala, försäljningschef för finländska gasleverantören Gasums avdelning för biogas.

Gasum strävar efter genom företagets verksamhet att öka användningen av biogas och mängden av livsmedel som produceras med hjälp av biogas i Finland. Detta gör det lättare, säger Arala, för konsumenterna att göra fler miljövänliga val och enklare för företag att investera i miljöeffektivitet och förnybara energikällor.

Gasum behandlar avfall och producerar biogas vid sju biogasanläggningar belägna i Huittinen, Honkajoki, Kuopio, Uleåborg, Åbo, Vehmaa och från slutet av 2016, även i Riihimäki. Gasum producerar också biogas med sina partner i Esbo, Kouvola och Lahtis.

Annons

Annons

Annons