Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 24 2019
Senaste Nytt

Outokumpu levererar stål till Lossendammen

Foto: BE Group
Foto: BE Group
Publicerad av
Tommy Ekholm - 13 okt 2016

Outokumpu har levererat stål för två utskovsluckor i den moderniserade Lossendammen, i Härjedalen. Ett av syftena med moderniseringen var att säkerställa den framtida hanteringen av ökande vattenflöden på ett säkert sätt. Nu är större delen av den förnyade dammstrukturen på plats efter tre års arbete.

Lossendammen, som ursprungligen byggdes för 50 år sedan, anses vara en del av den kritiska energiinfrastrukturen i Sverige. Hårda klimatförhållanden och ständig kontakt med strömmande vatten gör att det i dammen behövs robusta lösningar. Dammen rymmer en 500 miljoner kubikmeter vatten, och matar 17 vattenkraftverk längs Ljusnan.

Outokumpus rostfria duplexstål valdes för de två välvda låsen i utskovsluckorna. Stålet möjliggör tunnare strukturer och därmed viktminskningar utan att äventyra säkerheten, vilket var en annan avgörande faktor i projektet.

– Fördelarna för kunden var viktbesparing, lätta transporter och underhåll. Förutom att leverera det rostfria stålet, gjorde Outokumpu allt skärning och bockning av plattor av rostfritt stål innan leverans till konstruktören, säger Thomas Funke, försäljningschef på Outokumpu PSC.

Allt material för projektet var anskaffades genom BE Group.

– För BE Group är Outokumpu naturligtvis en mycket viktig leverantör, och vi har ett nära samarbete både på strategisk och operativ nivå. Vi har goda relationer sedan många år tillbaka, säger Jens Karlsson på BE Group.

Annons

Annons

Annons