Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Genombrott för tidvattenkraften i norra Skottland

En första turbin till  MeyGens tidvattenkraftverk på väg till projektområdet i norra Skottland. Foto: Atlantis Resources
En första turbin till MeyGens tidvattenkraftverk på väg till projektområdet i norra Skottland. Foto: Atlantis Resources
Publicerad av
Markku Björkman - 13 sep 2016

Första fasen av världens största storskaliga tidvattenkraftsprojekt, MeyGen har startat i Pentlandsundet i norra Skottland. Bygget av kraftverksparken började i februari 2015 och är världens första och största i sitt slag.

En första turbin för MeyGens tidvattenkraftverk avtäcktes högtidligt i Pentland Firth utanför Inverness i de skotska högländerna.

– MeyGens tidvattenkraftprojekt visar vägen i kampen mot klimatförändringar och skapar arbetsplatser, sade Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vid ceremonin.

Turbinen, som är cirka 15 meter hög, med rotorblad 16 meter i diameter, väger nästan 200 ton. Turbinen kommer att börja sin resa till projektets position i vattnen utanför norra Skottlands kust mellan Caithness och Orkney.

Turbinen är den första av fyra som ska installeras under vattnet, var och en med en kapacitet på 1,5 megawatt, under den inledande fasen av projektet.

Parken byggs på havsbottnen. När tidvattnet är som starkast rör vattnet i en hastighet på 30 km/h, motsvarande energin i vindbyar på omkring 300 m/s.

Forskare i Storbritannien hade länge pekat på den enorma potential för tidvattenkraft som finns i landet. Hälften av hela Europas samlade tidvattenkraftsresurser finns i brittiska vatten.

Nu är alltså det första större projektet verklighet. Dess 269 turbiner kommer att utnyttja strömmarna i sundet, med en potential att försörja 175 000 brittiska hem med el.

Men MeyGen är långt ifrån den enda storsatsningen på tidvattenkraft just nu. Om 35 år räknar branschorganisationen Ocean Energy Europe med att havsbaserad kraftproduktion står för en ansenlig del av Europas elproduktion.

Edinburgh-baserade tillverkaren Atlantis Resources hoppas att projektet som har fått 23 miljoner pund från skotska regeringen ska i framtiden kunna alstra 398 megawatt el, vilket är tillräckligt för att försörja 175 000  hushåll. De totala kostnaderna beräknas dock stiga till 500 miljoner pund innan bygget av hela tidvattenparken är helt avslutat.

Annons

Annons

Annons