Mötesplatsen för dig inom energibranschen, maj, 22 2019
Senaste Nytt

Exelon tar över kärnkraftverket Fitzpatrick

Kärnkraftverket James A. Fitzpatrick, som anläggningen heter officiellt, ligger i norra delen av delstaten New York, strax söder
Kärnkraftverket James A. Fitzpatrick, som anläggningen heter officiellt, ligger i norra delen av delstaten New York, strax söder
Publicerad av
Markku Björkman - 01 sep 2016

Nu är det klart att Fitzpatricks kärnkraftverk i USA, som ägs av Entergy, kommer att undvika stängning. Efter långa förhandlingar och statlig inblandning har Exelon Generation beslutat att köpa anläggningen, som ligger i delstaten New York.

Som en del av köpesumman på 110 miljoner dollar kommer Entergy att överföra de operativa licenserna för kärnkraftverket James A. Fitzpatrick, som anläggningen heter officiellt, till Exelon. Energiförsörjaren New York Power Authority gick med på att omplacera avvecklingsfonden och ansvaret för anläggningen till Entergy. När myndighetsgodkännanden sänds till Exelon och när affären är avslutad kommer Entergy att överföra reservfonden och tillhörande skulder till Exelon. 

Transaktionen förväntas vara avklarad under andra kvartalet 2017 tillsammans med godkännanden från statliga och federala myndigheter, inklusive US Department of Justice och Nuclear Regulatory Commission, Federal Energy Regulatory Commission och staten New Yorks kommission för Public Service.

– Jag vill särskilt tacka våra medarbetare som har fortsatt att driva detta kärnkraftverk på ett säkert och tillförlitligt sätt, trots den osäkerhet de har upplevt inför en potentiell avstängning, kommenterade Entergys ordförande och verkställande direktör Leo Denault. 

Enligt Denault ligger försäljningen av Fitzpatrick i alla anställdas, ägarnas, kundernas och samhällets intresse. Han underströk att även New Yorks invånare kommer att gynnas av anläggningens ”fortsatta rena och säkra energiproduktion”.

Entergy meddelade 2015 att företaget skulle stänga Fitzpatricks anläggning på 838 megawatt i januari 2017 på grund av att kärnkraftverket hade blivit olönsamt. 

New Yorks lagstiftare och tjänstemän arbetade intensivt med planer på att rädda anläggningen, men Entergy sade att ansträngningarna var för begränsade och kom för sent. I juli 2016 inledde Entergy och Exelon samtalen om att sälja anläggningen för att hålla den i drift.

Exelon meddelade nyligen att företaget förvänta sig inga förändringar när det gäller anläggningens arbetsstyrka, som normalt ligger runt 600 personer.

Exelon driver två andra kärnkraftverk, Ginna och Nine Mile Point i norra delen av delstaten New York.

 

Annons

Annons

Annons