Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Årlig översyn av Filbornaverket

Foto: Öresundskraft
Foto: Öresundskraft
Publicerad av
Tommy Ekholm - 31 aug 2016

Sensommaren är en hektisk period för svenska kraftvärmeanläggningar. Då sker den så kallade revisionen, den årliga översynen, och så även på Filbornaverket. Under cirka tre veckor är anläggningen stängd och på den korta tiden ska anläggningen göras klar för ännu en eldningssäsong.

– Vi släckte pannan den 12 augusti och dagen därpå hade vi ställningsbyggare här. Som mest har vi haft runt 60 personer på plats, utöver vår egen personal. Den 5 september ska vi elda avfall igen, säger Johan Lundén, anläggningsingenjör och revisionsledare på Filbornaverket.

– För det mesta vet vi vad som måste åtgärdas men det är först när vi stängt ner som vi kommer åt och kan inspektera mer noggrant. I år var det mer skador på det eldfasta murbruket inne i pannan än vad vi räknat med. Det har vi nu åtgärdat. Å andra sidan var det mindre att åtgärda på rökgasreningen än vi trodde, säger Johan Lundén.

Av Öresundkrafts kraftverk så revideras även Västhamnsverket och Åkerslundsverket i Ängelholm. Åkerslundverket stängs inte ner utan där revideras de två pannorna var för sig. Och på Västhamnsverket har revisionen delats i två block. Det första är avklarat och det andra ska vara klart i september. I mellantiden har personalen hjälpt till med Filbornaverket.

– En revision är som ett stort pussel, det gäller att få reservdelar och arbeten i rätt ordning. Målet är förstås att få allt klart i tid och att se till att våra anläggningar kan leverera värme och el när det behövs som mest, säger Johan Lundén.

Annons

Annons

Annons