Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jun, 24 2019
Senaste Nytt

Fortum moderniserar Ljusne Strömmar

Foto: Fortum
Foto: Fortum
Publicerad av
Tommy Ekholm - 28 jun 2016

Fortum inleder under sommaren dammsäkerhetsarbeten vid Ljusne Strömmars kraftverk. Kraftverket ligger i nedre Ljusnan i Söderhamns kommun.

Ljusne Strömmars kraftverk byggdes 1945, och nu är det dags för anläggningen att få en investering på omkring 80 miljoner. Detta för att anpassa dammsäkerheten till de högre flöden som Fortum förväntar sig i framtiden.

Arbetet beräknas vara klart 2018.  

Fortum och den andra delägaren Holmen Energi (7,4 procent ägarskap) ska säkerställa att kraftverket kan fortsätta in i framtiden. De åtgärder som skall genomföras innefattar en ombyggnad av flottningsutskovet, åtgärder för att förhindra erosion, samt renovering av befintliga utskovsluckor.

– Säkerheten vid våra kraftverksdammar är hög och nu höjer vi den ytterligare och säkerställer dammens funktion. Den pågående klimatförändringen gör att vi måste räkna med att klara av högre flöden i framtiden, och med denna investering ökar vi avbördningsförmågan vid Ljusne Strömmar. Samtidigt förbättrar vi arbetsmiljön för våra anställda, säger Hans Bjerhag, som ansvarar för projektet på Fortum.

Annons

Annons

Annons