Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Dansk export av energiteknik minskar

Danskt vindkraftverk under byggnation. Foto: Jarvin
Danskt vindkraftverk under byggnation. Foto: Jarvin
Publicerad av
Markku Björkman - 16 jun 2016

Export av dansk energiteknik minskade med 4 procent under 2015 jämfört med året innan. Det är första gången exporten faller sedan 2010. Danmarks energiminister säger att man kommer att inleda en dialog med berörda parter, medan oppositionen skyller på regeringens energipolitik.

Exportminskningen framgår av ett nytt gemensamt pressmeddelande som Danmarks Energi-, transport- och klimatministerium, DI energi och dansk Energi har offentliggjort.

Branschen exporterade för sammanlagt 71,4 miljarder danska kronor under 2015, vilket är en minskning med 4 procent jämfört med året innan.

Siffrorna visar det faktum att export av all slags energiteknik till länder som Tyskland, USA och Kina ökade något, medan det har skett en nedgång på viktiga närmarknader som Sverige och Storbritannien.

I ett pressmeddelande så understryker Energi- och klimatförändringsministern Lars Christian Lilleholt att exporten av energiteknik fortfarande utgör 11 procent av den totala varuexporten. Det betyder att Danmark är fortfarande nummer ett bland länderna i EU när det gäller export av energiteknik.

Däremot ökar dansk export av grön energiteknik i rekordfart. Ökningen var speciellt markant till länder utanför EU, där den steg med 5,8 procent.

Annons

Annons

Annons