Mötesplatsen för dig inom energibranschen, jul, 23 2019
Senaste Nytt

Renovering av Kraftvärmeverket i Västerås

Foto: Mälarenergi
Foto: Mälarenergi
Publicerad av
Tommy Ekholm - 24 maj 2016

Generatoraggregatet John Helgonet på Kraftvärmeverket i Västerås har genomgått en omfattande renovering. Aggregatet har optimerats för att köras tillsammans med Mälarenergis biopanna och därmed har Kraftvärmeverket fått mer kraft under huven.

På Kraftvärmeverket finns det anläggningar som är från början av 1960-talet, men även delar som är helt nya. Till de äldre delarna hörde generatoraggregat G4 från 1973, den fjärde turbinen/generatorn som togs i drift på Kraftvärmeverket. G4 heter egentligen John Helgonet – döpt på allahelgonadagen och efter John Sintorn, dåvarande vd för Västerås stads Tekniska verk som företaget hette på den tiden.

Under många år producerade John Helgonet el på Kraftvärmeverket, driven av ånga från panna 4 och senare även från panna 5. Men under 2014 beslutades att panna 4 skulle tas ur produktion tills vidare efter att skador upptäckts på den, och kort därefter följde G4 samma väg då man kunde konstatera stora reparationsbehov. Helgonet stannade och det blev tyst i turbinhallen på Kraftvärmeverket.

Nu har generator och turbin genomgått en omfattande renovering och anpassats till att köras enbart av panna 5 (biopannan), med 30 procent av det tidigare ångflödet men med högre verkningsgrad än tidigare.

– Det känns oerhört roligt att se G4 leverera el igen. Panna 5 kan nu komma till sin fulla rätt och det är härligt att höra turbinljud i turbinhallen, säger Niklas Gunnar, affärsområdeschef för Värme på Mälarenergi.

Annons

Annons

Annons