Mötesplatsen för dig inom energibranschen, mar, 25 2019
Senaste Nytt

Ny regional biogasanläggning i Gävle

Foto: Gästrike Ekogas
Foto: Gästrike Ekogas
Publicerad av
Tommy Ekholm - 12 maj 2016

Sedan start 2010 så har Gästrike Ekogas haft en långsiktig plan på att utveckla en regional produktion av biogas. Tillstånd och viktiga delar i upphandling är nu klara och byggnation beräknas kunna inledas under sommaren. Den nya biogasanläggningen, Forsbacka Biogas, ska uppföras på Forsbacka deponiområde.

– I biogasanläggningen kommer vi omvandla energi från matavfall till ett fordonsbränsle och biogödsel. Genom detta sluter vi ett kretslopp samtidigt som vi kan ersätta bensin och diesel med en miljövänlig biogas och lantbruket får tillgång till ett KRAV-märkt biogödsel, säger Håkan Jönsson, vd på Gästrike Ekogas AB.

Forsbacka Biogas, som kommer att driftsättas september 2017, har tillstånd att röta upp till 30 000 ton organiskt avfall per år och kommer producera 2,7 miljoner normalkubikmeter, vilket innebär en ökning av den lokala biogasproduktionen med 400 procent Merparten kommer vara det matavfall som sorteras i hushållen och samlas upp av Gästrike återvinnare i Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo samt Älvkarleby.

Forsbacka Biogas kommer att producera cirka 16 000 ton biogödsel i flytande och fast form. Det kommer att certifieras för ekologisk odling och därmed ge lantbrukare i regioner ytterligare ett gödningsmedel.

Under själva byggtiden kommer allt matavfall transporteras för biologisk behandling till en annan biogasanläggning. Vilken biogasanläggning det kommer gå till blir klart i juni.

Annons

Annons

Annons