Mötesplatsen för dig inom energibranschen, mar, 25 2019
Senaste Nytt

Nationell Biogasvecka lyfter fram svenska klimathjältar

Foto: Fordonsgas Sverige
Foto: Fordonsgas Sverige
Publicerad av
Tommy Ekholm - 10 maj 2016

Biogasen tar nu ett stort steg mot att slå igenom som det smarta framtidsbränslet för alla fordon. Under den Nationella Biogasveckan vill man lyfta fram alla de svenska som har del i framställningen av biogas.

Biogasen är avgörande för att Sverige ska lyckas ställa om till en fossiloberoende fordonsflotta år 2030. Men biogasen är så mycket mer än marknadens renaste fordonsbränsle. Alla svenskar, de som dagligen besöker toaletten och de mer än 5 miljoner svenskar som sorterar sitt matavfall i form av bananskal och andra matrester, bidrar nämligen till det lokala kretsloppet där ett klimatneutralt bränsle tillverkas i den egna kommunen.

Alla dessa människor producerar därigenom själva det fordonsbränsle som de kan köra sin bil på. Men inte nog med det, de näringsämnen som inte blir biogas återförs till våra åkrar i form av biogödsel och därmed sluts kretsloppet.

För att lyfta alla fem miljoner klimathjältar arrangeras Nationella Biogasveckan fram till 16 maj. Fokus ligger på att berätta hur enkelt biogastekniken gjort det för alla svenskar att göra något riktigt bra, inte bara för den egna stadens miljö och ekonomi, utan också för det globala klimatproblemet. Gruppen bakom initiativet leds av läkaren Jan Rapp, verksam vid Sophiahemmet i Stockholm och initiativtagare till Biogasakademin.

Med biogas är det enkelt att vara klimathjälte. Med kampanjen vill vi ge svenskarna det goda miljösamvete de förtjänar, säger Jan Rapp.

Verksamheterna som står bakom Biogasveckan är: Svensk Biogas, Scandinavian Biogas, Biogasakademin, Malmberg, AGA, Fordonsgas, Skoda, Volkswagen, Audi, Taxi020 och Tekniska verken. Alla samlas nu också under en ny gemensam symbol som kommer användas för att belysa alla delar i kretsloppet som har med biogas att göra, allt från avfallskärlet där matavfall samlas in, till rötkammaren där biogasen produceras till tanklocken på biogasbilar.

Annons

Annons

Annons