Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 21 2017
Senaste Nytt

Dansk energiförbrukning minskar trots ökad BNP

Illustration av Dansk Energi:s planerade kraftverk och vindkraftverk vid en fjord på Jylland. Bild: Dansk Energi
Illustration av Dansk Energi:s planerade kraftverk och vindkraftverk vid en fjord på Jylland. Bild: Dansk Energi
Publicerad av
Markku Björkman - 30 mar 2016

Danmark är ett exempel på att ökad ekonomisk tillväxt inte nödvändigtvis betyder större energiförbrukning. Länder som Kina kunde ta lärdom av detta ”lille land”.

Sedan 2007, när den danska energiförbrukningen nådde en höjdpunkt, har det sjunkit så mycket som 17 procent. Detta har hänt, medan landets BNP med några få årsbaserade undantag har blivit stabil eller ökat något.

Under 2013 minskade danskarnas energiförbrukning med 2,4 procent, då det nådde den lägsta nivån sedan början av 80-talet. Nya siffror för årets första nio månader, som den danska Energimyndigheten nyligen publicerade visar dessutom att Danmarks totala energiförbrukning fortsätter att falla.

Danska industriföretag utgör den absolut största underkategorin inom tillverkningsindustrin. Det vore rimligt att befara att minskad energiförbrukning helt enkelt speglar en liknande nedgång i den danska industriella produktionen till följd av den ekonomiska krisen. Detta är dock inte fallet.

Enligt tidskriften Forskning och Framsteg omsätter Sveriges export av miljöteknik 39 miljarder kronor. Danmark, som har lite drygt hälften av Sveriges befolkning och BNP, har en miljöteknikexport som ligger på 90 miljarder kronor, enligt Energistyrelsens siffror. I Danmark arbetar 106 000 personer med miljöteknik. Motsvarande siffra i Sverige är, enligt Verket för tillväxtanalys, 69 000 personer.

Om Sverige skulle få samma fart som Danmark på den gröna industrin, i förhållande till BNP, skulle det kunna leda till nya affärsmöjligheter värda 250 miljarder kronor per år och 110 000 nya jobb i vårt land.

Det ska också bli säkrare at cykla i Köpenhamn. Därmed bidrar man också till minskad energiförbrukning anser stadsplanerarna. Därför strävar Köpenhamn efter att bli världens första klimatneutrala huvudstad.

Detta ambitiösa mål hoppas man uppnå till år 2025. Ett av medlen för att uppnå målsättningen är bättre transportsystem och ökad rörlighet. Danskarna har tagit fram ett idérikt nätverkssystem med högeffektiva signalljus och sensorer som minskar trafikstockningar, gatubelysningen är LED-lampor som dämpas och förstärks automatiskt efter behov och man har gjort det ännu trevligare och säkrare för invånarna att cykla.

Köpenhamn visar vägen, men faktum är att LED-lampor håller på att ersätta gammal, energislösande belysning över stora delar av världen.

Annons