Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Fortum Värme binds samman med Bahnhofs Elementica

Foto: Fortum
Foto: Fortum
Publicerad av
Tommy Ekholm - 24 mar 2016

Nu ligger de rör på plats som i Värtahamnen skall binda samman Bahnhofs planerade datahall Elementica med Fortum Värmes biokraftvärmeverk ett stenkast därifrån.

– Att vi nu bygger rören som ska koppla samman Elementica med Fortum Värmes fjärrvärmenät visar att storskalig värmeåtervinning från datahallar är en realitet och inte bara en idé för framtiden. Vi jobbar intensivt för att Stockholm inom en tioårsperiod ska bli ett internationellt centrum för storskaliga gröna datahallar som bidrar till stadens uppvärmning, säger Anders Egelrud, vd på Fortum Värme.

Tack vare Fortum Värmes affärsmodell Öppen Fjärrvärme kommer Bahnhofs planerade nya datahall Elementica kunna återvinna all överskottsvärme som uppstår när servrarna arbetar, till fjärrvärmenätet. Ledningarna som nu dras ska leda överskottsvärmen från Elementica direkt in i Värtaverket där Fortum Värme förädlar den till fjärrvärme.

– Vi kan nu bygga en av världens grönaste datahallar. Elementica visar hur smart det är att placera datahallar i citylägen och återvinna energi istället för att elda för kråkorna, säger Jon Karlung.

När Bahnhofs datahall Elementica står på plats blir den en av Stockholms största. Fullt utbyggd kan den återvinna 112 gigawattimmar värme per år till fjärrvärmenätet. Samtidigt blir Elementica en av världens grönaste och mest hållbara datahallar. Återvinning av värme från datahallar är en viktigt pusselbit i Fortum Värmes arbete med att basera fjärrvärmeproduktionen i Stockholm på 100 procent förnybara eller återvunna bränslen. Med den ökade återvinningen minskar dessutom behovet att bygga ny produktionskapacitet.

Annons