Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 24 2017
Senaste Nytt

Långa tillståndsprocesser hämmar USA:s kärnkraftssektor

Kärnkraftverket Alvin Ward Vogtle i Georgia, USA. Foto:NRC
Kärnkraftverket Alvin Ward Vogtle i Georgia, USA. Foto:NRC
Publicerad av
Markku Björkman - 21 mar 2016

Två nya reaktorer håller på att installeras i ett äldre kärnkraftverk i amerikanska delstaten Georgia. Anläggningen, som ägs av Georgia Power och Oglethorpe Power Corporation, har sedan tidigare två reaktorer i drift, var och en med ett maximum av ca 1200 megawatt. Enligt en tidigare licens skall produktionen dock upphöra i 2047 respektive 2049.

Nu får anläggningen två nya reaktorer, som gör kärnkraftverket till det största i landet, men fortfarande för trettiosju år efter en kärnteknisk härdsmälta i ett kärnkraftverk på Three Mile Island har den åter spirande amerikanska kärnkraftsindustrin svårt att få upp farten.

Det är framför allt tillstångsgivningen för de två nya reaktorerna, som hämmar framåtskridandet trots att installationerna redan har inletts. Därmed hänger Three Mile Islands skugga fortfarande över Votgle-verket, som sedan 2012 väntar NRC:s godkännande. På grund av en synnerligen utdragen tillståndsprocess ligger Vogtles reaktorprojekt tre år efter tidtabellen. 

De nya enheterna i Vogtle- verket som redan bedriver två reaktorer, kommer att producera tillräckligt med energi för över 1 miljon hem och företag i Georgia. Det som gör projektet så anmärkningsvärt är att landets kärnkraftsmyndighet Nuclear Regulatory Commission inte hade godkänt ett enda bygglov i ett kärnkraftverk sedan 1978. Det var ett år innan en felaktig säkerhetsventil på Pennsylvania Three Mile Island ledde till den värsta kärnkraftsolyckan i amerikansk historia.

Från början beräknades projektets kostnader till 14 miljarder dollar men prislappen kan hamna på 21 miljarder dollar, visar de senaste beräkningar gjorda av Georgia Public Service kommission.

Alvin W. Vogtl är ett kärnkraftverk som producerar el vid sjön Keowee nära staden Augusta i Burke County. Driften av reaktorerna 1 och 2 inleddes år 1987 respektive år 1989. Installerad maximal effekt är två 438 megawatt, men den utnyttjade effekten uppgick 2007 till 2236 megawatt. Den årliga produktionen i 2007 var cirka 18,29 terawattimmar.

Annons