Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 24 2017
Senaste Nytt

Vattenfall tappar budgivare på brunkolsverksamhet

Foto: Vattenfall/Kathrin Rossler
Foto: Vattenfall/Kathrin Rossler
Publicerad av
Tommy Ekholm - 16 mar 2016

Den troligaste budgivaren på Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet hoppar av. Beskedet är ett bakslag för Vattenfall. Att just tjeckiska energibolaget CEZ hoppar av är illa för Vattenfall.

-De kändes som den mest seriösa köparen, säger Ingvar Mattsson, analytiker på Swedbank.

-Nu lär det inte bli något avslut den närmaste tiden, fortsätter han.

Men att köparnas intresse svalnat är inte så konstigt, tycker han. Osäkerheten är så stor kring de framtida marknadsförutsättningarna, både vad gäller elpris och att tyskarna ganska tydligt signalerat att de inte vill behålla brunkolskraften.

CEZ hänvisar i ett uttalande just till de låga elpriserna och osäkerheten kring de tyska planerna på att eventuellt stänga igen kolkraftverken i förtid.

Samtidigt har dock ett bud från tjeckiska gruvkoncernen Vrsanska Uhelns inkommit, rapporterar Reuters. Nyhetsbyrån hänvisar till en talesman för gruvbolaget.

I dag går enligt uppgifter från flera potentiella budgivare budtiden på Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet ut. Vattenfall lägger fortsatt locket på och vill inte kännas vid något slutdatum för budgivningen.

-Under den här processen kommenterar vi ingenting, säger Peter Stedt på Vattenfalls presstab.

Även om CEZ inte lägger något bindande bud, är bolaget dock fortfarande intresserat av att diskutera förutsättningarna för en affär, enligt uttalandet.

Det tjeckiska energibolaget EPH uttryckte i fjol också intresse för det tyska brunkolet. Källor har även pekat ut det australiska investmentbolaget Macquarie ihop med den tyska kraftproducenten Steag som intressenter, fast detta intresse ska enligt tyska medier ha svalnat.

 (TT)

Annons