Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Halmstad bygger ut laddinfrastruktur

Foto: Tommy Ekholm
Foto: Tommy Ekholm
Publicerad av
Tommy Ekholm - 15 mar 2016

Nu siktar Halmstad på att skapa 80 nya laddplatser för eldrivna fordon. En ansökan till Klimatklivet har gått iväg, där tre nämnder och ett bolag gör gemensam sak för att förbättra infrastrukturen för elbilar.

Halmstads kommun var tidigt ute med laddstolpar för elbilar. I dag finns fyra publika laddplatser som kommer att uppgraderas redan nu i vår. Men det behövs fler.

– Vi har haft en moment 22-situation i Halmstad, utan laddstolpar inga elbilar och utan elbilar behövs inga laddstolpar. Genom den här satsningen sänker vi trösklarna rejält för att Halmstadborna ska kunna skaffa sig en elbil, säger Lars Püss (M), ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

Nu har Halmstads kommun, genom Halmstads energi och miljö (Hem), skickat in en ansökan till Klimatklivet, Naturvårdsverkets satsning på lokala klimatnyttiga investeringar. Målet är 80 nya uttag för laddning.

– Vi har gemensamt lyckats hitta en riktigt bra modell för att få fart på utbyggnaden av laddplatser i Halmstad. Extra roligt är det att vi dessutom redan nu har fått med oss flera privata fastighetsägare i projektet, säger Jonas Bergman (M), styrelseordförande i Hem.

Modellen bygger på att teknik- och fritidsförvaltningen, fastighetskontoret och servicekontoret har inventerat behoven i kommunen, medan Hem tar ett helhetsansvar för alla laddstolpar när det gäller drift och investering.

Om ansökan godkänns kommer den nya infrastrukturen att ge bättre förutsättningar för allmänheten att investera i elbilar. Hälften av uttagen kommer att finnas i p-hus och på publika parkeringsplatser.

Men även kommunen kan ta ett kliv framåt och investera i fler eldrivna fordon. Många uttag kommer också att sättas upp i anslutning till kommunala lokaler.

– Kommuntransport arbetar medvetet för att öka andelen laddningsbara fordon och minska användandet av fossilt bränsle, och vi ser ett behov av fler laddstationer, säger Maria Söderberg (MP), ordförande i servicenämnden som ansvarar för kommunens fordonsflotta.

Besked om investeringsbidrag väntas i juni. Om ansökan godkänns ska de nya laddplatserna finnas tillgängliga inom två år.

Annons