Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 19 2017
Senaste Nytt

Sverige investerar i rysk kärnkraftssäkerhet

Leningrads kärnkraftverk. Foto: Alexey Danichev
Leningrads kärnkraftverk. Foto: Alexey Danichev
Publicerad av
Tommy Ekholm - 08 mar 2016

Under 2016 kommer den svenska finansieringen av samarbetsprogrammet mellan OJSC  Rosenergoatom-koncernen och svenska Strålsäkerhetsmyndigheten att stiga till fyra miljoner kronor.

Detta meddelades av Thor Andreas Stenberg, projektledare för SSM, under ett möte med Leningrads kärnkraftverk.

– I år kommer samarbetsprogrammet att fokusera på ett utbyte av erfarenhet inom förbättring av säkerhet och fysiskt skydd, samt även hantering av radioaktivt avfall och dess avveckling, säger Thor Andreas Stenberg.

Samarbetsprogrammet innehåller olika sorters aktiviteter, både utbyte av kunskap samt leverans av utrustning för att modernisera kärnkraftverken. Detaljer kring utbudet av en ny generation videoendoskop för teknisk diagnostik av utrustningens mer avancerade zoner diskuterades särskilt under mötet.

I över tjugo år har Sverige samarbetat med Kola och Leningrad. Sverige har liknande tekniska samarbetsprogram med Finland och Norge.

– Under åren har det gjorts mycket för att öka säkerheten och förbättra tekniken inom kärnkraftsindustrin i dessa länder. Det finns många projekt som vi finansierar ihop, säger Thor Andreas Stenberg.

Utöver diskussionerna med experterna på Leningrads kärnkraftverk, har Sveriges delegation även besökt de nya kraftenheternas byggnadsplatser.

– Jag är otroligt imponerad av omfånget och den stora skalan bland byggena. Jag vet att detta är en helt ny generation av kärnkraftsreaktorer med högsta säkerhetsnivå, säger Thor Andreas Stenberg.

Två av Leningrads nya kärnkraftsenheter kommer att uppgraderas till vattenstyrda reaktorer (VVER) installerade med en kapacitet av 1200 MW. Dessutom byggs en rysk VVER-1200 reaktor i Finland i enlighet med internationella och ryska säkerhetsregler.

Annons