Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Japanskt intresse för dansk fjärrvärmeteknik

Danska fjärrvärmeledningar i en tunnel mellan Rigshospitalet och Amagers varmvattenkraftverk i Köpenhamn. Foto: Bill Ebbesen
Danska fjärrvärmeledningar i en tunnel mellan Rigshospitalet och Amagers varmvattenkraftverk i Köpenhamn. Foto: Bill Ebbesen
Publicerad av
Markku Björkman - 07 mar 2016

Nyligen besökte representanter från japanska staden Ogata det danska fjärrvärmeföretaget Fleksenergi i Nordjylland. Sedan besöket har det japanska intresset för dansk fjärrvärmeteknik ökat markant.

Fem år efter Fukushima har Japans regering beslutat om långsiktig utfasningen av kärnkraften. Man kommer att satsa istället på fjärrvärme från andra energikällor.

Det japanska intresset gäller uppenbarligen i första hand nordjylländsk fjärrvärmeteknik. Förutom att detta kan gynna Nordjylländsk export, kan den japanska marknaden öppnas för Fleksenergi.

Japan har under många år använt el från kärnkraft för uppvärmning. Därför var fjärrvärmen ett relativt undanskymt energikoncept i de flesta japanska städer. Men efter kärnkraftsolyckan i 2011, har viljan att bygga ut fjärrvärmen ökat och japanerna tycks anse att Danmark och norra Jylland har något speciellt att erbjuda i det avseendet.

Planeringen har redan inletts och japanska samordnaren för projektet, Tetsunari Lida, har besökt Ålborg för att träffa Fleksenergis representanter. Redan idag har sammanlagt 20 städer ”förhandsbeställt” fjärrvärmenät. Fleksenergis representanter kommer att bidra med expertis och de rätta lösningarna för handplockade projekt.

Dessutom kommer Fleksenergi att upprätta ett nära samarbete mellan japanska städer och danska företag. Därför arrangeras en resa i juni till Japan för överläggningar om fjärrvärmeverk och för demonstration av dansk fjärrvärmeteknik.

 

Annons