Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 24 2017
Senaste Nytt

Elia och Kalmar Energi tecknar avtal

Nöbble Gård. Foto: Kalmar Energi
Nöbble Gård. Foto: Kalmar Energi
Publicerad av
Tommy Ekholm - 04 mar 2016

Kalmar Energi har tecknat avtal med Elia AB och leverans av en nyckelfärdig solanläggning på Nöbble Gård, norr om Kalmar. Arbetet påbörjas på allvar under mars månad och solanläggningen ska vara klar i maj 2016.

Solanläggningen kostar 6,6 miljoner kronor och producerar cirka 600 000 kilowattimmar el per år.

Kalmar Energi uppför solanläggningen på uppdrag av Kalmarsund Sol ekonomisk förening och ytterligare sex lokala företag, som tar över och äger solanläggningen när den är färdig och slutbesiktigad i maj. Solanläggningen uppförs på taket till Nöbble Gårds moderna kostall där gårdens ekologiska mjölk produceras.

Solanläggningen är den tredje största solparken i Sverige. Den är nära 4000 kvadratmeter stor, består av nära 1900 solpaneler och väger 58 ton. Används den årliga elproduktionen om 600 000 kWh till att köra en elbil kommer du 75 varv runt jorden.

– Det känns verkligen roligt att solanläggningen landar på vårt kostall, säger Lennart Svenzén från Nöbble Gård, och en av initiativtagarna till den stora solanläggningen.

– Vi driver ett helt ekologiskt jordbruk så det känns helt naturligt att taket används för att tillverka ekologisk el, tillägger Veronica Svenzén, som tillsammans med sin man Lennart äger Nöbble Gård.

Den ekonomiska föreningen Kalmarsund Sol har 100 medlemmar som kommer att äga hälften av Solpark Nöbble.

– Nu bygger vi Sveriges tredje största solpark på Nöbble Gård. Det ska bli fantastiskt roligt, samtidigt som det är en utmaning, säger Niclas Höckerfelt, från Elia. Vi tror på solenergi och satsar på att bygga solanläggningar i Kalmarsundsregionen. Både stora och små anläggningar.

Annons