Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 22 2017
Senaste Nytt

Strandmöllen levererar gas till MAX IV

Bild: Lunds universitet
Bild: Lunds universitet
Publicerad av
Tommy Ekholm - 03 mar 2016

Vid årsskiftet vann Strandmöllen en upphandling för leverans av gas till den nya anläggningen MAX IV.

Helium används vid vissa av forskarnas experimentstationer där synkrotronljuset belyser ett prov inuti ett vakuumrör. Några av dessa prover behöver kylas ner till cirka -270 grader Celsius och för det används helium. Strandmöllen levererar helium av högsta renhet som används för kylningen.

Strandmöllen har tre oberoende leverantörer av helium, vilket ger en hög leveranssäkerhet, trots att det tidigare varit en global brist på helium. Helium utvinns genom att destillera naturgas som bildats över mycket långt tid. Koncentrationen måste vara över 0,2 procent och det finns få naturgaskällor på jorden som har så hög koncentration.

Nitrogen produceras på Strandmöllens egen luftgasfabrik i Ljungby och utvinns av atmosfärisk luft. Luftgasfabriken stod klar sommaren 2014, vilket bland annat bidragit till en miljövänligare transport. – Det är självklart glädjande att vi vunnit nytt förtroende för leverans av gas. Det är en viktig kvalitetsstämpel för oss – vi lägger stor vikt vid att skapa nära relationer med våra kunder för att förstå deras behov. Tillsammans med Strandmöllens och MAX IV-laboratoriets personal ser vi fram emot att vara med och utveckla framtidens forskning, säga Patrik Ripa, Marknadschef på Strandmöllen.

 

Annons