Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 24 2017
Senaste Nytt

Fortsättning för "Norrlandsskatten"

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Magnus Länje
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Magnus Länje
Publicerad av
Tommy Ekholm - 02 mar 2016

En rad kalla kommuner i norra delarna av Sverige får behålla sänkt energiskatt. Regeringen anser att den lägre skatten håller för EU:s regler.

En statlig utredning som tillsattes av den förra regeringen föreslog att den sänkta energiskatten skulle avskaffas när det nuvarande undantaget löper ut 2017. Utredaren såg problem med anpassningen till EU:s regler.

Men finansminister Magdalena Andersson (S) gör en annan bedömning och föreslår i stället att skatteundantaget ska fortsätta att gälla. Men nedsättningen föreslås till 9,6 öre per kilowattimme i stället för dagens 9,9.

Orsaken till att hushåll och serviceföretag kan få lägre energiskatt är att uppvärmningskostnaderna är högre. I dag gäller den lägre skatten för alla kommuner i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län, men även i bland annat Ljusdal och Torsby.

"Jobben ska bli fler i Norrland, och vi ska ta hänsyn till att uppvärmningskostnaderna är högre där. Det är bra att EU-reglerna tillåter lägre energiskatt i området", säger finansminister Magdalena Andersson i en kommentar.

För att anpassa de svenska reglerna till EU-rätten föreslår regeringen att information om de företag som får statligt stöd ska offentliggöras på en webbplats och att stöd till företag som är i ekonomiska svårigheter ska begränsas.

(TT)

Annons