Mötesplatsen för dig inom energibranschen, mar, 23 2019
Senaste Nytt

Solenergi ska kyla Väla Centrum

Foto: Lars Pellmark, Skandia Fastigheter
Foto: Lars Pellmark, Skandia Fastigheter
Publicerad av
Tommy Ekholm - 29 feb 2016

I april anlägger Skandia Fastigheter Sveriges största solcellsanläggning. Det placeras ovanpå en sjättedel av Väla Centrums tak. Med hjälp av den kommer solen att försörja Väla Centrums kylanläggningar under sommarhalvåret.

De senaste tre åren har man på Skandia Fastigheters köpcentrum Väla Centrum i Helsingborg sänkt energianvändningen med 25 procent. Målet är att få ner köpcentrumets energianvändning till samma nivåer som ett nybyggt hus.

Vi har utmanat butikshyresgästerna i Väla Centrum att själva sänka energianvändningen med en energispartävling varje år, säger Fredrik Arvidsson, driftchef på Väla Centrum. Nu har vi skruvat så mycket på detaljerna att vi måste börja ta nya grepp för att komma ner ytterligare. Från maj till september går det åt mycket energi för att hålla nere inomhustemperaturen och under samma period flödar solen över de stora takytorna. Steget till solenergi blir i detta resonemang inte långt.

Solcellerna kommer att läggas som ett lågt sadeltak i öst-västlig riktning, för att fånga så mycket sol som möjligt, samtidigt som vikten och den yta som tas i anspråk minimeras. Sadeltaksvarianten gör att solcellerna blir mindre vindkänsliga än om man ställt dem upp.

Det blir inte bara en hållbar miljöinvestering utan solcellsanläggningen kommer vi dessutom att kunna räkna hem ekonomiskt på cirka tio år, säger Lars Pellmark, Ansvarig installationer och energiteknik.

Annons

Annons

Annons