Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 22 2017
Senaste Nytt

Ellevio satsar på elnätet i Gävleborg

Foto: Ellevio
Foto: Ellevio
Publicerad av
Tommy Ekholm - 25 feb 2016

Ellevio inleder nu en stor satsning på elnätet i Gävleborg. Fram till 2019 satsar företaget omkring 900 miljoner kronor på att vädersäkra, modernisera och öka kapaciteten i näten.  Ellevio lanserar nu sitt största investeringsprogram någonsin, med satsningar på cirka 9 miljarder fram till 2019. I Gävleborg handlar det om projekt för cirka 900 miljoner kronor som ska genomföras. Ellevio har cirka 70 000 kunder i Gävleborg, varav merparten bor utanför de större tätorterna.

– Det är en väldigt spännande resa vi har framför oss. Nu bygger vi framtidens elnät, så att de som bor och arbetar i Gävleborg kan ha ett tryggt elnät även i framtiden, säger Ellevios Anders Öberg, elnätschef på Ellevio.

I satsningen ingår bland annat att modernisera och byta ut stora stationer som är viktiga knutpunkter i elnätet. Ett viktigt arbete för att kunderna ska ha så få och korta strömavbrott som möjligt. Mycket ny teknik kommer installeras, som ger driftpersonalen helt nya möjligheter att styra och kontrollera nätet från distans. Exempel på större projekt som antingen har startat eller kommer påbörjas under det kommande året är Bollnäs, Norrala, Hudiksvall och Kilafors.

Ellevio kommer även att fortsätta vädersäkra låg- och mellanspänningsnätet. Stora projekt pågår eller kommer påbörjas under 2016 i Söderala-Östansjö (14 miljoner), Färila-Föne (11 miljoner), Sidskogen (7,5 miljoner), Hållsta-Rogsta (5 miljoner), Rödmyra-Sortvattnet (7,5 miljoner) och Vevlinge-Rabo (4,5 miljoner).

Man kommer också att ansluta nya bostads-, affärs- och industriområden till elnätet samt bygga ut elnätet för att kunna ansluta mer vindkraft.

Annons