Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 22 2017
Senaste Nytt

ABB tar hem order till Forsmark

Foto: Hannah Nyberg
Foto: Hannah Nyberg
Publicerad av
Tommy Ekholm - 19 feb 2016

ABB har fått en order värd runt 25 miljoner dollar från Forsmarks Kraftgrupp AB på fyra generatortransformatorer och fyra hjälpkraftsenheter. Transformatorerna ska levereras till Forsmarks kärnkraftverk.

ABB ska designa och tillverka de fyra 3-fas GSU-transformatorerna (generator step up) för 650 megavoltampere och 415/21,5 kilovolt och de fyra 3-fas UAT-transformatorerna (unit auxiliary transformers) för 30/20/20 megavoltampere och 21,5/6,8 kilovolt.

– Vi är glada att få tillverka GSU-enheterna i Ludvika. Leveranserna startar 2017 och ska slutföras 2019, säger Thomas Andersson, chef för verksamheten Transformers i Sverige. UAT-enheterna ska tillverkas i Finland.

Storlek och anslutningspunkter på de nya transformatorerna måste följa designen på de förra transformatorerna för att kunna ersätta dessa. Dimension är i det här fallet extra viktig för att säkerställa en effektiv installation så att tiden för driftuppehållet kan minimeras och kraftförsörjningen återupptas enligt plan.

Skälet till uppgraderingen är att de befintliga 550 megavoltampere transformatorerna, också de levererade av ABB, närmar sig slutet av sin tekniska livslängd samt att behovet av överföringskapacitet ökar. När installationen av de nya transformatorerna är klar kommer den ökade kapaciteten att tillgodose det växande kraftbehovet. Uppgraderingen bidrar också till att stärka stabiliteten i kraftnätet.

Annons