Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 19 2017
Senaste Nytt

Rött färgämne ökar biogasproduktionen dramatiskt

Kristaller av ett syntetiskt rött färgämne kan öka mängden metangas som produceras av naturligt förekommande mikrober dramatiskt. Foto: UNSW
Kristaller av ett syntetiskt rött färgämne kan öka mängden metangas som produceras av naturligt förekommande mikrober dramatiskt. Foto: UNSW
Publicerad av
Alarik Haglund - 18 feb 2016

Forskare vid University of New South Wales i Australien har upptäckt ett sätt att öka mängden metangas som produceras av naturligt förekommande mikrober, som lever i kolflötser och matavfall, minst tio gånger om. Upptäckten kan gynna miljö genom öka livslängden hos flötsgaskällor och göra det mer ekonomiskt att använda matavfall för kommersiell biogasproduktion.

Den nya tekniken använder sig av små mängder av ett syntetiskt färgämne, som bildar nålliknande kristaller som hjälper de metanproducerande mikroberna att växa fortare.

- Det är enkelt. Om mikroberna växer snabbare fiser de ut mer metan, säger Mike Manefield vid University of New South Wales, som lett forskningen.

Biogas som produceras av mikrober kommer enligt Mike Manefield att bli viktig när det gäller att tillgodose världens framtida energibehov och minska utsläppen av växthusgaser. Han berättar också att deras forskning har visat att de kristaller som bildas kan leda till en 10 gånger större biogasproduktion från kol och en 18 gånger större produktion från matavfall.

- Det här är väldigt spännande och kommer förmodligen att ha avgörande betydelse, menar Mike Manefield.

 

Annons