Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Ellevio gör storsatsning i Skaraborg

Foto: Ellevio
Foto: Ellevio
Publicerad av
Tommy Ekholm - 15 feb 2016

Nu gör Ellevio sin största satsning någonsin på elnätet i Skaraborg. Bolaget kommer fram till 2019 att satsa minst 500 miljoner kronor på att modernisera nätet och därmed minska antalet strömavbrott för kunderna i området.  Ellevio lanserar nu sitt största investeringsprogram någonsin, med satsningar på cirka 9 miljarder fram till 2019. I Skaraborg handlar det om projekt för cirka 500 miljoner som ska genomföras. Totalt har bolaget omkring 27 000 kunder i området. 

– Det är en väldigt spännande resa vi har framför oss. Nu bygger vi framtidens elnät, så att de som bor och arbetar i Skaraborg kan ha ett tryggt elnät även i framtiden, säger Ellevios elnätschef Anders Öberg. De här satsningarna kommer verkligen göra skillnad för våra kunder och både minska antalet strömavbrott och längden på de avbrott som uppstår.

I satsningen ingår bland annat attmodernisera och byta ut stora stationer som är viktiga knutpunkter i elnätet. Ett viktigt arbete för att kunderna ska ha så få och korta strömavbrott som möjligt. Mycket ny teknik kommer installeras, som ger driftpersonalen nya möjligheter att styra och kontrollera nätet från distans. I planen finns bland andra stationer i Hova, Horn (Skövde), Halna (Töreboda) och Käckestad (Mariestad), och därefter fortsätter Ellevio med totalt cirka 10 ytterligare stationer. Totalt handlar det om investeringar på cirka 300 miljoner kronor.

Ellevio kommer även att fortsätta vädersäkra låg- och mellanspänningsnätet. Som exempel kan nämnas större projekt i Lugnås, söder om Mariestad där man bygger om nätet för cirka 10,5 miljoner och satsningar på cirka 22 miljoner för att vädersäkra elnäten i Gullspång och Norra Råda. I båda projekten samförlägger bolaget också fiber tillsammans med lokala och kommunala fiberaktörer. Totalt planerar Ellevio vädersäkringsprojekt för över 200 miljoner kronor under perioden. 

Annons