Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 22 2017
Senaste Nytt

Kärnkraftsbygget i Pyhäjoki kan försenas

Illustration av det planerade kärnkraftverket i finländska orten, Pyhäjoki på udden Hanhikivi. Bild: Fennovoima
Illustration av det planerade kärnkraftverket i finländska orten, Pyhäjoki på udden Hanhikivi. Bild: Fennovoima
Publicerad av
Markku Björkman - 12 feb 2016

Finländska tidningen Tekniikka ja talous skriver att det finns ”risk att kärnkraftsbygget i Pyhäjoki försenas”. Kärnkraftsverket ska enligt planerna producera el år 2024, men endast hälften av planeringen är avklarad. Enligt Fennovoima är det fotfarande oklart om vem som kommer att leverera kärnkraftverkets automation. Inga leveransavtal är inte heller undertecknade.

Det är dotterbolaget till Fennovoimas ryska delägare Rosatom, Raos Projekt, som ska hantera avtalen, men det är fortfarande oklart vem som ska leverera automationen.  Valet anses dock stå mellan Rolls Royce mellan Schneider Electric.

Turbinen i det nya kärnkraftverket baserar sig på Alstoms teknik och avtalet om den ska undertecknas de närmaste veckorna.

Enligt Fennovoimas projektchef Minna Forsström är det oklara läget bekymrande.

- Vi skulle känna mycket mer tillförsikt om avtalen med leverantören skulle vara klara, säger Forsström till tidningen Tekniikka ja talous.

Fennovoima har för sin del skjutit upp att tillgodose Strålsäkerhetscentralen STUK med material som hänför sig till själva bygglovet.

Kärnkraftverket i Pyhäjoki blir inte bara Finlands, utan hela Europas största byggarbetsplats. Enligt projektansvariga är det nu hög tid för företag som är intresserade av projektet att ta kontakt med anläggningsleverantören och huvudentreprenören.

Annons