Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Förenade Arabemiraten har tecknat avtal om kärnkraftel

Bilden visar det pågående bygget av UAEs kärnkraftverk i Barakah. Foto: ENEC
Bilden visar det pågående bygget av UAEs kärnkraftverk i Barakah. Foto: ENEC
Publicerad av
Markku Björkman - 12 feb 2016

Fyra kärnreaktorer är under uppförande i Förenade Arabemiraten i Mellanöstern. Landets kärnkraftsbolag, ENEC, undertecknade nyligen ett avtal som banar väg för överföring av kärnkraftsel till Förenade Arabemiratens stamnät. Avtalet om koppling och kraftöverföring undertecknades med energiföretaget TRANSCO med sätet i Abu Dhabi.

I det kärnkraftsprogram som Förenade Arabemiraten upprättat ingår ett samarbete med Internationella Atomenergiorganet, IAEA. Som följd av detta bildades Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC).

Genom avtalet etablerades bindande rambestämmelser mellan två aktörer som ytterst ansvarar för den el som genereras av ENEC: s fyra kärnreaktorer belägna i Barakah. Därifrån överförs elektriciteten via TRANSCO:s kraftledningar in i Förenade Arabrepublikens stamnät.

- Avtalet gör det möjligt för Barakahs kärnkraftverk att leverera ren, säker och hållbar elektricitet för Förenade Arabemiraten, till stor nytta för vår nation, sade Mohamed Al Hammadi, ENEC:s vd nyligen vid en presskonferens..

Igångsättandet av kärnkraftverkets elektriska infrastruktur föregås av ett säkerhetstest som utförs under överinseende av kvalificerade experter. De ska granska ny elektrisk utrustning och kontrollera att dessa uppfyller samtliga säkerhetskrav.

Under denna viktiga fas kan utrustningen vara ansluten till en strömkälla för att ett test ska kunna genomföras. När utrustningen bedöms vara acceptabel för normal drift kommer de systemansvariga att övergå till normal operation.

Reaktor 1 vid Barakah är för närvarande till 84 procent färdigbyggd. Finansiellt står ett sydkoreanskt konsortium för byggandet. De tre övriga enheterna är ungefär till hälften färdigbyggda. All fyra kärnenergienheterna förväntas inled driften år 2020 till en kostnad av 20 miljarder dollar.

Landets inhemska industri, däribland företaget UAE Steel, levererar armeringsjärn till Barakah. Denna utveckling har i sin tur lett till att många människor från andra länder sökt sig till Förenade Arabemiraten och landets uppbyggnad har på så sätt delvis blivit självgenererande.

Kärnkraftsbygget i Barakah drivs av ett ökande behov av elektricitet, inte minst för avsaltning av havsvatten. Ett flertal svenska experter är dessutom anställda av ENEC (Emirates Nuclear Energy Corporation) som är det statliga bolag som nu bygger kärnkraftverk i Barakah. 

Annons