Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Bygget av Olkiluoto 3 fortsätter trots rättsstrid

Olkiluoto 3 byggs längs till höger på denna udde. Bild: TVO
Olkiluoto 3 byggs längs till höger på denna udde. Bild: TVO
Publicerad av
Markku Björkman - 11 feb 2016

Areva-Siemens kräver finländska Industrins Kraft, TVO, på drygt 3,5 miljarder euro för de förseningar som uppstått under reaktorbygget Olkiluoto 3. TVO har i sin tur stämt Areva-Siemens på cirka 2,6 miljarder euro. Trots rättsprocesserna fortskrider arbetet. Rättsprocessen kan pågå i åratal.

Det definierade skadeståndskravet baserar sig på en analys som Areva-Siemens har gjort om händelserna i september 2014 och de krav man haft i slutet av 2014. Totalsumman innehåller dessutom förseningsräntan fram till juni 2016 och de rater på 1,45 miljarder euro som TVO inte ännu betalat samt vinstberäkningar på totalt 135 miljoner euro.

- Trots rättsprocessen går arbetet med bygget av OL3 framåt och är nu inne i slutskedet, säger Risto Siillos som ansvarar för juridiska ärenden vid TVO.

Siillos säger till Finlands Radio, YLE, att företaget testkör nu systemen och fortsätter samarbeta med representanter för Areva-Siemens för att färdigställa arbetet så snabbt som möjligt. Det är kraftverkets automationssystem som nu installeras. På våren ska det testas och Olkiluoto 3 kan börja producera el från och med slutet av 2018. Det är nio år senare än vad man ursprungligen planerade för. En orsak till förseningen har varit problem med automationssystemen.

Testningen av kraftverkets säkerhetssystem har redan avslutats.

Annons