Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Fusion kan förändra ansvarsfrågorna vid Olkiluoto

Kärnkraftverket Olkiluoto3 ill höger i bilden. Bild: Industrins Kraft-Teollisuuden VOIMA
Kärnkraftverket Olkiluoto3 ill höger i bilden. Bild: Industrins Kraft-Teollisuuden VOIMA
Publicerad av
Markku Björkman - 09 feb 2016

En planerad fusion mellan de franska energibolagen Areva och Électricité de France (EDF), befaras röra till ansvarsfrågorna vid Olkiluotos kärnkraftverksbygge i Finland.

Finlands strålsäkerhetscentral befarar att Olkiluoto-reaktorn inte står högst upp på det nya bolagets prioritetslista, i fall fusionen blir av.

Industrins Kraft kräver reaktorleverantören Areva på miljardersättningar för att bygget har försenats. Enligt STUK kan nya ägarförhållanden leda till problem på den här punkten - EDF vill enligt nämligen inte betala för Arevas förseningar. 

Industrins Kraft meddelade nyligen att bolaget har ett avtal uttryckligen med reaktorleverantören Areva. I det avtalet redogörs noga hur ansvaret och förpliktelserna fördelas.

- Vi vill att Areva sköter sin del av avtalet till punkt och pricka, säger styrelseordföranden för Industrins Kraft, Lauri Virkkunen, till Finlands Radio, YLE.

 

För närvarande ligger reaktorbygget i Olkiluoto sju år efter i tidtabellen.

 

Nyligen kom byggarbetena i Olkiluoto i gång ordentligt. I december fanns det omkring 2 000 människor på jobb vid reaktorbygget. Reaktorns automationssystem testas för närvarande och om tre år planeras Olkiluoto 3 att börja alstra elektricitet.

Annons