Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Elpriset halverades på en vecka

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
Publicerad av
Tommy Ekholm - 05 feb 2016

Elpriset steg kraftigt årets första veckor, under vecka tre låg medelpriset på över 44 öre per kilowattimme. Under den förra veckan så sjönk dock priset och hamnade på 16 öre och innevarande vecka räknar elbolaget Bixia med att medelpriset kommer hållas sig kvar på 16 öre. 

Väder och elpris hänger starkt ihop och de senaste veckornas milda, blöta och blåsiga väder har gjort att elpriset återigen fallit till låga nivåer. Den genomsnittliga temperaturen låg under förra veckan hela sex grader över det normala för årstiden och innevarande vecka beräknas medeltemperaturen hamna på nästan fyra grader över det normala.

– Det ostadiga vädret med stigande temperaturer och mycket vind gör att elanvändningen minskar samtidigt som elproduktionen från vindkraften ökar vilket gör att elpriset sjunker, säger Anders Engqvist, chefsanalytiker på Bixia.

Risken för att priserna kommer stiga kraftigt under en längre period i vinter bedömer Bixia som låg. Trots det rekommenderar Bixia att binda priset eftersom det är låga priser på både korta och långa avtal.

– För hushåll som vill ha kontroll och veta mer exakt vad elen kostar varje månad kan det vara läge att binda elpriset i ett längre fastprisavtal på tre eller fem år, säger Anders Engqvist.  

Annons