Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 22 2017
Senaste Nytt

Nexans levererar till Statoil

Foto: Statoil
Foto: Statoil
Publicerad av
Tommy Ekholm - 04 feb 2016

Statoil har gett Nexans i uppdrag att leverera statiska och dynamiska kablar och tillbehör till världens första flytande vindkraftspark, Hywind Park. Nexans kablar har redan testats vid en provanläggning i Norge som varit i drift sedan 2009.

Nexans har nu fått ett nytt kontrakt av Statoil värt cirka 10,2 miljoner euro för leveranser till den nya vindkraftsparken, Hywind Scotland Pilot Park. Uppdraget är att leverera kablar till platsen som ligger 30 kilometer utanför Aberdeenshires kust.

Offshore-kabelsystemen kommer att vara testade, förseglade, anslutningsklara och levereras i beställda längder färdiga för installation. Kablarna kommer att testas och tillverkas på Nexans norska anläggning i Halden och leveransen ska vara slutförd i slutet av 2017.

Denna flytande pilotpark, med en kapacitet på 30 megawatt, kommer att bestå av fem vindturbinsgeneratorer. Dessa är kopplade till parkens interna kabelnät och strömmen överförs sedan till Peterhead på skotska kusten via en exportkabel. Projektet syftar till att, med Nexans hjälp, demonstrera tekniska förbättringar, installation och drift av flera flytande vindturbiner, samt undersöka hur kostnadseffektiv parkkonfigurationen är. 

Hywind-projektet ska producera grön el till runt 20 000 hushåll, och efter en inledande testperiod på två år bana väg för större flytande vindparker på andra platser.

Annons