Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 19 2017
Senaste Nytt

ABB uppgraderar HVDC-länk på Gotland

Foto: ABB
Foto: ABB
Publicerad av
Tommy Ekholm - 28 jan 2016

ABB har tagit hem order värda mer än 22 miljoner dollar från Vattenfall Eldistribution AB på uppgradering av världens första kommersiella länk för överföring av högspänd likström (HVDC).

HVDC-länken för 150 kilovolt har kapacitet att överföra 320 megawatt från Västervik till Ygne på Gotland, en sträcka av runt 100 kilometer. Förbindelsen förser Gotlands 58 000 invånare med el och möjliggör samtidigt överföring till fastlandet av vindkraft som produceras på ön. Uppgraderingen ska bidra till att stärka kapaciteten och tillåta anslutning av ännu mer gotländsk vindkraft till elnätet på fastlandet för användning både i Sverige och utomlands.

Som en viktig del i uppgraderingen ska ABB installera ett styr- och övervakningssystem, vilket fungerar som hjärnan i ett HVDC-system. Som en del av projektet ska kylsystemet också uppgraderas.

Genom att ersätta föråldrad utrustning ska Gotland få en tillförlitligare elförsörjning och installationen av ett modernt operatörsgränssnitt kommer att bidra till ökad livslängd i tillägg till förbättrad tillgänglighet och funktionalitet.

Annons