Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Ellevio gör miljardsatsning i Värmland

Foto: Ellevio
Foto: Ellevio
Publicerad av
Tommy Ekholm - 26 jan 2016

Elnätsföretaget Ellevio inleder nu sin största satsning någonsin på elnätet i Värmland. Fram till 2019 investerar företaget cirka en miljard kronor på att vädersäkra, modernisera och öka kapaciteten i de värmländska näten. Ellevio lanserar nu sitt största investeringsprogram någonsin, med satsningar på cirka 9 miljarder fram till 2019. I Värmland handlar det om projekt för cirka 1 miljard. Ellevio har 105 000 kunder i Värmland, varav merparten bor utanför de större tätorterna. Det är relativt långt mellan kunderna och på många ställen är elnätet exponerat när det blåser hårt. Därför kommer bolaget nu att öka takten rejält för att vädersäkra elnätet.

– Jag kan se att de satsningar vi har gjort sedan stormen Gudrun för elva år sedan har gett resultat, stora delar av vårt elnät klarar av mycket hårdare väder idag än det gjorde då. Men vi är långt ifrån klara. Med de satsningar vi nu gör kommer än färre kunder att behöva drabbas av strömavbrott, säger Anders Öberg, ansvarig för lokalnätet på landsbygden.

I satsningen ingår bland annat att byta ut delar av det regionnät som fungerar som en stor pulsåder och förser Värmland med el. Just nu förbereder vi för att bygga om en stor ledning mellan Munkfors och Kil. En annan stor ledning som ska byggas om är den mellan Forshult och Filipstad. Regionnätet är också viktigt för att kunna fortsätta utbyggnaden av vindkraft i elnäten.

Man ska även modernisera och byta ut stora stationer som är viktiga knutpunkter i elnätet. Ett viktigt arbete för att kunderna ska ha så få och korta strömavbrott som möjligt. Bland annat har vi ett jätteprojekt i Kil på cirka 100 miljoner och lite mindre projekt på 20-30 miljoner i Brattmon, Skattkärr och Karlskoga.

Ellevio kommer också att fortsätta vädersäkra låg- och mellanspänningsnätet. Exempelvis kan nämnas stora projekt i Kållerud och Odenstad-Björnöfjället, väster om Grums, Häljeboda-Ladåsen och Tvällen, nordost om Charlottenberg, Letafors och Lillberget-Bjurberget & Kindsjön, väster om Sysslebäck samt Lillskogshöjden-Hanstorp, ett par mil norr om Torsby.

 

Annons