Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 24 2017
Senaste Nytt

Spanien uppdaterar äldre kärnkraftverk

Spanskt kärnkraftverk i Almaraz. Foto: Frobles
Spanskt kärnkraftverk i Almaraz. Foto: Frobles
Publicerad av
Markku Björkman - 25 jan 2016

Spanien har inlett ett moderniseringsprogram i syfte att tillfoga ytterligare 810 megawatt el eller 11 procent till landets aktuella nukleära kapacitet. Det kommer att ske framför allt genom modernisering av landets nio reaktorer.

Merparten av uppdateringen har redan realiserats. Till exempel höjdes kärnkraftverket Almarez kapacitet med 7,4 procent till en kostnad av 50 miljoner dollar.

Kärnkraften står för ungefär hälften av Spaniens energiförsörjning och är landets viktigaste energikälla. Även biobränslen, kol, vattenkraft, vind- och solenergi är viktiga för landet. Spanien är en av världens ledande producenter av just vind- och solenergi.

Spanien har totalt 10 kärntekniska anläggningar på fastlandet, däribland sex kraftverk, som har totalt åtta reaktorer. Dessa är Almaraz 1 och 2, Ascó 1 och 2, Cofrentes, Trillo samt Vandellós 1 och 2, vilka stängdes efter ett tillbud. Driften vid den anläggningen ställdes in under 2006. Det gällde även Santa Maria de Garoña, som ständges år 2012 och som numera har demonterats. Spanien äger också en kärnbränslefabrik i Salamanca (Juzbado) och en lagringsanläggning för radioaktivt avfall på låg och mellanliggande nivå i Córdoba (El Cabril).

Annons