Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 19 2017
Senaste Nytt

Rättstvisten mellan TVO och Areva nära lösning

Illustration om kärnkraftverket Olkiluoto3 längst till höger i bilden. Bild: TVO
Illustration om kärnkraftverket Olkiluoto3 längst till höger i bilden. Bild: TVO
Publicerad av
Markku Björkman - 22 jan 2016

Olkiluoto 3:s byggherre Industrins Kraft, TVO, stämde tidigare den franska tillverkaren Areva och kräver nu 2,6 miljarder euro i skadestånd. Frankrikes finansminister Emmanuel Macron har dock lovar att rättstvisten kring förseningarna av Olkiluoto 3-bygget i Euraåminne är uppklarad inom en månad.

Nyhetsbyrån Reuters och franska medier har tidigare berättat om att en uppgörelse mellan TVO och Areva kan vara nära. I Frankrike är tvisten ett delikat ämne med tanke på den sittande regeringen planerar en fusion mellan de statligt ägda Areva och EDF.

Projektet att bygga den tredje reaktorn, OL3, har kantats av problem och reaktorn är mycket försenad. Då bygget påbörjades skulle reaktorn producera el 2009 men nu ser det ut som om bygget kan vara färdigt tidigast 2018.

Den franska tillverkaren Areva har i sin tur stämt TVO på 3,4 miljarder euro.

Finansminister Macron säger sig ha varit i kontakt med Finlands näringsminister Olli Rehn och ska enligt källor till Reuters vara överens om att TVO och Areva har en månad på sig att lösa tvisten.

TVo har valt att inte kommentera och enligt koncernens kommunikationschef Pasi Tuohimaa har bolaget inget att säga om de påståenden som Frankrikes finansminister kommit med.

– Allt man gör i Frankrike för att iordningställa Olkiluoto 3 är bra, men mer än så kommenterar vi inte, säger Pasi Tuohinen till Yle Pori.

Allt tyder dock på att EDF inte vill ta risken att tvingas betala de skadestånd i miljardklassen som förseningarna av Olkiluoto 3 kan förorsaka.

Annons