Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Elräkningen blir högre i januari

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
Publicerad av
Tommy Ekholm - 22 jan 2016

Elpriset har stigit kraftigt årets första veckor med ett spotpris som har gått från 15 öre till över 50 öre per kilowattimme. Men nu väntas ett lågtryck komma in över landet med högre temperaturer och mer vind, vilket gör att priset beräknas sjunka igen, enligt elbolaget Bixias rapport. 

Medelpriset på el för innevarande vecka beräknas hamna på cirka 45 öre per kilowattimme, vilket kan jämföras med medelpriset i december som låg på under 20 öre.

Det betyder att den rörliga delen på elräkningen kan bli dubbelt så hög i januari jämfört med december om man har rörligt pris. För en eluppvärmd villa motsvarar ökningen omkring 500 kronor. – Det beror naturligtvis på det kalla vädret som har ökat elanvändningen, samtidigt som vinden har avtagit, säger Matina Rosenberg, analytiker på Bixia.

Nästa vecka, vecka 4, väntas betydligt mildare väder och elanvändningen sjunker kraftigt. Samtidigt ska vindkraften öka i samband med lågtrycket. Bixia räknar med att spotpriset under nästa vecka sjunker till cirka 28 öre per kilowattimme.

Just nu är det läge att binda elpriset då det är rekordlåga elpriser på både korta och långa avtal.

– För hushåll som vill ha kontroll och veta mer exakt vad elen kostar varje månad kan det vara läge att binda elpriset i ett längre fastprisavtal på tre eller fem år, säger Matina Rosenberg.

 

Annons