Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 18 2017
Senaste Nytt

LO vill bygga modern kärnkraft

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: LO
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: LO
Publicerad av
Tommy Ekholm - 20 jan 2016

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson anser att signalerna från kärnkraftsindustrin måste tas på största allvar. Han är ytterst tveksam till den avveckling som sker inom svensk kärnkraft och öppnar även för nya reaktorer, skriver Dagens Industri.

– De elöverskott vi har idag gör att vi kan klara oss utan de fyra äldsta reaktorerna, men det går inte att avveckla sex reaktorer till utan att det får mycket allvarliga konsekvenser för vår konkurrenskraft, säger Karl-Petter Thorwaldsson, till DI.

Thorwaldsson menar att enbart marknadslösningar inte kommer att räcka och öppnar upp för direkta subventioner.

Nya svenska reaktorer är något som Torwaldsson tycker att regeringen ska vara öppna för. I synnerhet så anser han att man bör titta närmare på fjärde generationens kärnkraftsteknik.

– En stor fördel med den tekniken är att man använder redan använt kärnbränsle igen. Det här ligger 10-15 år framåt i tiden, men är fullt realistiskt. Jag tycker inte att man ska stänga dörren, säger Karl-Petter Thorwaldsson, till DI.

Trycket på regeringen gällande kärnkraften ökar. Tidigare i veckan så överlämnade basindustrins intresseorganisation SKGS ett protestbrev till energiminister Ibrahim Baylan. I brevet ställs krav på att regeringen redan i vårbudgeten avskaffar effektskatten, en skatt som höjdes så sent som i augusti.

Annons