Mötesplatsen för dig inom energibranschen, okt, 23 2017
Senaste Nytt

Irans kärnenergiavtal implementerat

Den iranska kärnkraftsanläggningen Arak. Foto: Nanking2012
Den iranska kärnkraftsanläggningen Arak. Foto: Nanking2012
Publicerad av
Tommy Ekholm - 18 jan 2016

FN:s atomenergiorgan IAEA meddelade på lördagen att Iran har uppfyllt sin del av kärnenergiavtalet som slöts i somras, vilket betyder att de internationella sanktionerna mot landet nu kommer att lyftas. Det rapporterar Dow Jones Newswires.

"IAEA har verifierat att Iran har uppfyllt sina åtaganden om att avveckla mycket av sitt kärnenergiprogram. USA och EU kommer omedelbart att lyfta de kärnenergirelaterade sanktionerna", sade USA:s utrikesminister John Kerry på lördagen.

"Alla sidor är fortsatt övertygade om att detta historiska avtal är både starkt och rättvist", sade Federica Mogherini, chef för EU:s utrikesfrågor, och hennes iranska motpart Javad Zarif i ett gemensamt uttalande.

Även Irans president Hassan Rouhani och landets högsta andliga och politiska ledare Ayatollah Ali Khamenei har välkomnat beskedet.

Implementeringen betyder att de flesta ekonomiska och finansiella sanktioner mot landet kommer att lyftas, inklusive de europeiska sanktionerna riktade mot Irans olje- och gasindustri, och att Iran kommer att få tillgång till flera miljarder dollar i tidigare frysta tillgångar.

"Medan detta till stor del redan har prisats in kan Irans troliga strategi om att erbjuda rabatter till kunder skapa ytterligare nedåttryck på priserna i närtid", kommenterar ANZ Bank, som förväntar sig att landet kommer att öka exporten med 500.000 fat om dagen.

Samtidigt rapporteras den långsiktiga bilden vara mer otydlig, då Iran behöver betydande investeringar och teknologi för att bygga ut sin produktionspotential.

Iranska tjänstemän sade på söndagen att landet förbereder sig för att öka sin produktion med en halv miljon fat per dag, och att en del av den extra produktionen kan säljas direkt via existerande kontrakt med kunder i Kina och andra asiatiska länder.

Enligt chefen för det statliga oljebolaget National Iranian Oil, Rokneddin Javadi, kan det emellertid ta upp till nio månader innan Iran skriver under sitt första nya oljekontrakt. Han underströk samtidigt att man fortfarande planerar att öka sin produktion med en miljon fat per dag, men att detta kan ta tid med anledning av restriktioner för landets banker.

Irans oljeproduktion föll med mer än 1 miljon fat per dag efter att de internationella sanktionerna stramades åt 2012. Landet har de fjärde största oljereserverna i världen.

På måndagen sjönk råoljepriserna än lägre då avskaffandet av sanktionerna spär på oron för det globala överutbudet av olja. Brent-oljan noteras i skrivande stund vid 28,47 dollar per fat, medan WTI har sjunkit till 29,95.

"Vi kommer sannolikt att se en viss prisrespons i början av veckan, men detta var till stor del förväntat av marknaden", säger Morgan Stanley i en kommentar.

Nyheten gav även genklang på de finansiella marknaderna i regionen. Den saudiska börsen, som är arabvärldens största, sjönk kraftigt på söndagen tillsammans med börser i andra gulfstater. Börsen i Iran steg däremot kraftigt, rapporterar Svenska Dagbladet.

(SIX News)

Annons