Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 19 2017
Senaste Nytt

Wisconsin kan avskaffa förbud mot nya kärnkraftverk

Wisconsin har än så länge bara ett aktivt kärnkraftverk i Point Beach. Foto: Nuclear Regulatory commission
Wisconsin har än så länge bara ett aktivt kärnkraftverk i Point Beach. Foto: Nuclear Regulatory commission
Publicerad av
Markku Björkman - 13 jan 2016

Delstatsparlamentet i Wisconsin, USA har tagit ett steg för att avskaffa ett flera årtionden långt stopp för byggandet av nya kärnkraftverk.  Lagförslaget antogs trots demokraternas protester. Förslaget sänds nu till delstatens senat.

För närvarande kan statliga tillsynsmyndigheter inte godkänna nya kärnkraftverk om det saknas en nationell federal anläggning för lagring av avfall från kärnkraftverk och som inte belastar skattebetalare. Eftersom sådana nationella anläggningar inte finns, lagrar kärnkraftverken USA i regel sitt avfall på plats.

Republikanen Kevin Petersens lagförslag skulle avlägsna ovannämnda paragraferna om lagringsdepåer och skattebetalarnas bördor från delstatens lag, vilket skulle jämna vägen för nya anläggningar. Tidningen Waupaca Republican skrev före omröstningen att kärnteknologin i USA har utvecklats vidare och att vissa reaktorer redan kan bearbeta sitt eget avfall.

Enligt Kevin Petersen utgör kärnenergin ett lönsamt alternativ för delstaten när det gäller att uppfylla de nya federala gränserna för utsläpp av växthusgaser. Enligt förordningen måste Wisconsin minska koldioxidutsläppen med 41 procent under de kommande 15 åren. Det har gett näring åt farhågor inom industrin om ökade utgifter på grund av moderniseringar som i sin tur kan skada stora energikunder.

Petersen, som vill prioritera kärnkraften före alla andra energiformer, sade till journalister att han ännu inte hört ifall det finns några intressenter som vill bygga ett nytt kärnkraftverk i Wisconsin. Delstaten har än så länge bara ett aktivt kärnkraftverk, i Point Beach. Det ligger nära stranden av Lake Michigan.

Point Beachs kärnkraftverk är en anläggning placerad 5 kilometer söder om Kewaunees tidigare nedlagda kärnkraftverk. Driftsättningen godkändes 1970 och 1972.  Anläggningens årliga produktion uppgick 2007 till cirka 8,28 terawattimmar. Kärnkraftverket ägs av FPL Energy. Det har två reaktorer i drift. Enligt aktuella licenser skall reaktorerna upphöra med produktion omkring 2030.

Annons