Mötesplatsen för dig inom energibranschen, nov, 23 2017
Senaste Nytt

Tjeckisk företagsgrupp köper RWE:s brittiska kraftverk

Lynemouths värmekraftverk i regionen Northumberland har en installerad produktionskapacitet på 420 megawatt. Foto: Fintan264
Lynemouths värmekraftverk i regionen Northumberland har en installerad produktionskapacitet på 420 megawatt. Foto: Fintan264
Publicerad av
Markku Björkman - 13 jan 2016

RWE har beslutat att sälja företagets koleldade kraftverk på 420 megawatt i Storbritannien till tjeckisk-slovakiska investeringsgruppen EPH.

Lynemouths koleldade kraftverk i norra England köptes av tyska RWE år 2012.

Försäljningen kom till efter att Europeiska kommissionen i december 2015 godkände en brittisk plan att subventionera kraftverkets konvertering till eldning med biomassa istället för kol. Konverteringen varade 18 månader.

RWE är för närvarande i färd med att omvandla koncernens verksamhet genom att prioritera förenandet av sektionerna för förnybara energikällor, nätverk och detaljhandel i en ny enhet.

Uppköpet av RWE:s kraftverk är den senaste delen i EPH- gruppens strategi, som går ut på att bygga upp dess portfölj av kraftverk runt om i Europa. Gruppen köpte nyligen 66 procent av aktierna i slovakiska kraftbolaget Slovenske Elektrarne av italienska Enel och Eons kol- och gaseldade kraftverk i Italien.

Lynemouths värmekraftverk ligger i regionen Northumberland vid floden Trent i Storbritannien. Det har en installerad produktionskapacitet på 420 megawatt, uppdelad i tre block på cirka 140 megawatt vardera. Anläggningen levererar el till ett närliggande aluminiumsmältverk som ägs av Alcan.

Bränslekällan är kol från lokala gruvor. Anläggningen utvecklades kring åren 1967 - 1972. Operatörerna var företaget Scottish and Southern Energy plc. Kraftverket är utrustat med kalkstenbaserade rengöringssystem som ger även biproduktion av gips. De totala koldioxidutsläppen i uppgår till ungefär 2,8 miljoner ton. 

Annons