Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 19 2017
Senaste Nytt

Ökensand kan lagra solenergi

Enligt ny forskning kan ökensand från Förenade Arabemiraten nu anses vara ett möjligt material för lagring av termisk energi. Foto: Masdar Institute of Science and Technology
Enligt ny forskning kan ökensand från Förenade Arabemiraten nu anses vara ett möjligt material för lagring av termisk energi. Foto: Masdar Institute of Science and Technology
Publicerad av
Alarik Haglund - 08 jan 2016

Forskare vid Masdar Institute of Science and Technology har demonstrerat att ökensand från Förenade Arabemiraten skulle kunna användas i anläggningar för koncentrerad solenergi för att lagra termisk energi upp till 1 000 grader Celsius.

Forskningsprojektet, som går under namnet Sandstock, har haft till uppgift att utveckla ett hållbart och billigt lagringssystem som använder sandpartiklar både för absorbering och överföring av värme och som lagringsmedia. 

För att testa om ökensand från Förenade Arabemiraten är ett möjligt lagringsmaterial för termisk energi har dess termiska stabilitet, specifika värmekapacitet och tendens att gyttra ihop sig studerats vid höga temperaturer.

- Sandstock-projektets forskningsframgång illustrerar styrkan i vår forskning och dess lokala relevans, säger Behjat Al Yousuf vid Masdar Institute of Science and Technology.

Genom att byta ut typiska värmelagringsmaterial som syntetisk olja och smält salt mot billig sand är det enligt forskarna möjligt att förbättra verkningsgraden, tack vare den högre arbetstemperaturen på upp till 1 000 grader Celsius, och minska kostnaderna. Ett lagringssystem för termisk energi som baserar sig på ett så lokalt och naturligt material som sand är dessutom ett fördelaktigt alternativ ur hållbarhetssynpunkt.  

Annons