Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 19 2017
Senaste Nytt

Kanada öppnar nytt kärnforskningscentrum

Kanadensiskt kärnkraftverk i Gentilly i delstaten Quebec. Foto: Bouchecl
Kanadensiskt kärnkraftverk i Gentilly i delstaten Quebec. Foto: Bouchecl
Publicerad av
Markku Björkman - 08 jan 2016

Ett nytt centrum för avancerade nukleära system, så kallade CANS öppnas snart vid McMaster- universitetet i staden Hamilton i delstaten Ontario. Centret skall vara fullt fungerande inom kort. Anläggningen kommer att undersöka bestrålning av reaktormaterial. Forskningens syfte är att utöka de kanadensiska kärnkraftsanläggningarnas livslängd.

CANS undersöker ett nätverk av fem anläggningar.  Centret har planerats under sex år och det har finansierats av Kanadas Stiftelse för Innovation, delstaten Ontarios Ministerium för forskning och Innovation och av flera privata sponsorer. De totala kostnaderna uppgår till 18,1 miljoner amerikanska dollar.

Syftet med centrumet, enligt projektchefen och professorn för nukleär säkerhet, John Luxat, är att bättre förstå komponenternas livslängd i kärnreaktorer när de utsätts för intensiv bestrålning med neutroner.  Det är viktigt, säger Luxat, att veta på vilket sätt materialet förändras under driften och varför det försämras med tiden. Centrets laboratorium kommer att laboratoriet bistå kärnkraftsindustrin särskilt i Ontarios tre kärnkraftverk - Bruce, Pickering och Darlington.

– Om vi bättre förstår dessa processer kan vi utöka reaktorernas operativa livslängd och minska antalet dyra saneringar, sade Luxat till World Nuclear News.

Cirka 14 procent av Kanadas energi består av kärnkraft. Kanadensiska kärnkraftverk är Bruce, Darlington, Douglas point, Pickering och Gentilly i Quebec.

 

Annons